piątek, 3 lutego 2012

PRZEPIS - kokarda

Dzisiaj przepis na kokardę czyli "jak ozdobić sobie co nieco"

SKŁADNIKI:
- 120 cm wstążki o szerokości 5 cm
- igła, nitka
- nożyczki
- miarka krawiecka (lub linijka)

1.   Wstążkę w dowolnym kolorze (do stylizacji studniówkowej torebki użyłam atłasowej w pięknym,
      intensywnie różowym odcieniu) tniemy na krótsze fragmenty;


2.   Zaginamy brzegi tak, aby zapobiec strzępieniu się wstążki (zdj. 1.);
3.   Przeszywamy przez środek wzdłuż zagięcia łącząc dwie warstwy wstążki;
      Każdy fragment analogicznie (zdj. 2.);
4.   Układamy poszczególne części jedna na drugiej w ten sposób, aby widoczne zagięcia łączenia
      brzegów były zwrócone do wewnątrz, czyli dolny dłuższy fragment zagięciem do góry,
      na nim dwa krótsze zagięciem ku dołowi (jak na zdjęciu nr 3.)



5.   Dwie krótsze części układamy jedna na drugiej na kształt "X" i zszywamy razem (zdj. 4.);
6.   Tak połączone zszywamy z najdłuższym fragmentem (zdj. 5.)


7.   Z pozostałego (po odcięciu trzech fragmentów) kawałka wstążki - 18 cm odcinamy 14 cm
      i składamy tak, aby brzegi lekko na siebie zachodziły (zdj. 6);
8.   Zszywamy przy końcu (jak na zdj. 7.), szerokość tego pasa ma ok. 2 cm;


8.   Pasek ten posłuży nam za środek kokardki;
9.   Jego początek przyszywamy na 1/3 wysokości z tyłu kokardy ( zdj. 8.), owijamy od dołu,
      przodem do góry;
10. Koniec paska (ok. 1,5 cm) podwijamy pod spód (zdj. 9.);
11. Zszywamy w taki sposób, aby nie przeszyć środkowego pasa z przodu, czyli delikatnie do tylnej
      części kokardy ;) (zdj. 10.)



A oto kokardka w pełnej krasie :)


Udało Wam się? BRAWO!!

Udanej zabawy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz